Forum

Forum Navigation
You need to log in to create posts and topics.

Roos laat zich niet zien: onderpresteren.

Roos is 10 jaar oud. Het gaat zo te zien goed met Roos: ze heeft vriendinnen, doet het goed op school en kan goed met haar juffen en meesters opschieten. Roos wordt gezien als een ijverig en sociaal vaardig meisje. Toch voelt Roos zich regelmatig eenzaam en somber.

 

Roos laat niet zien wie ze echt is en wat ze kan. Ze past zich aan en laat haar talenten niet volledig tot bloei komen. Waarom doet Roos dat?

 

Roos voelt heel goed aan wat er in anderen omgaat. Door te laten zien wat ze allemaal weet en kan, laat ze anderen beseffen wat die allemaal niet weten en kunnen. Dat vindt Roos zielig voor de anderen. De anderen, dat zijn niet alleen haar vriendinnen, maar ook haar leerkrachten en andere volwassenen. Roos vindt dat zielig voor de anderen, ze heeft het idee dat ze anderen dan pijn doet. Dat wil ze koste wat kost voorkomen. En daarom krijgt niemand te zien wat ze allemaal in huis heeft.

Behalve misschien haar ouders of een goede leerkracht. Want Roos is regelmatig somber en ze voelt zich eenzaam. Maar ook dat laat ze liever niet zien. Ook niet aan haar ouders, want het zou haar ouders verdriet doen als ze merken dat hun meisje lijdt. Het vereist dus heel goede voelsprieten van de mensen om haar heen om dit op te merken bij een kind.

 

Wat kun je doen als je dit vermoedt?

  • Praat erover met het kind. Vraag hoe het echt gaat. Bij kinderen en jongeren mag je best zeggen: ‘Ik weet dat er kinderen zijn die altijd heel veel rekening houden met anderen en daarom soms niet laten merken dat ze het antwoord op een moeilijke vraag al weten. Zou dat bij jou zo kunnen zijn?’.
  • Maak het kind bewust van de vele aanpassingen die het doet. Soms is het handig om je aan te passen, het zorgt voor meer sociale acceptatie. Maar je altijd aanpassen is niet fijn. Je wordt dan nooit jezelf. Zorg dus dat er momenten zijn waarop je jezelf niet hoeft aan te passen.
  • Laat het kind in contact komen met (hoog)begaafden, waar het zich wel ten volle kan laten zijn. Dat kan bjivoorbeeld in een plusklas of in een hobbyclub. Bij sommige clubs zijn relatief meer (hoog)begaafden te vinden. In Groningen heb je De Jonge Onderzoekers, maar ook op de jeugdafdeling van het IVN of een schaakclub zijn relatief veel (hoog)begaafden te vinden. Maar het kan ook in de eigen familie: geniet van samen met een (groot)ouder of broer of zus uitvoeren van moeilijke activiteiten.