Publicaties

Forum Navigation
Please to create posts and topics.

Joep is thuis onhandelbaar

Joep is 7 jaar en zit in groep 3. Op school gaat het prima met Joep. Hij leert vlot en krijgt moeilijker stof, wat hij met plezier maakt en waar hij trots op is. Thuis gaat het minder goed met Joep, vertelt zijn moeder. Joep eet helemaal geen fruit. ’s Morgens hebben de ouders steeds discussies over welke kleding Joep aan zal trekken. Vanmorgen heeft moeder een uur met Joep zitten praten over welke verkleedkleren hij aan zou doen naar een feestje. Joep wilde niet verkleed. En hij wil zelf naar het zwembad en dingen kopen voor zijn zakgeld. Hij wil alleen naar school fietsen en niet bij zijn moeder achterop. En Joep wil ook niet voetballen met zijn vader of met Lego spelen. Hij vindt dat ‘stom’.  De ouders zitten met de handen in het haar. Wat gaat er nu mis? Hoe doet de juf dat toch?

Joep is een begaafd kind, misschien wel hoogbegaafd, dat is nu nog niet precies vast te stellen. Ik vraag door over de thuissituatie. Vader vertelt dat Joep het altijd maar anders wil dan zijn ouders en dan hoe het hoort. Ik merk dat de ouders van Joep heel vaste ideeën hebben over hoe Joep zich zou moeten gedragen en hoe hij zou moeten zijn. Helaas komen deze ideeën niet overeen met de ideeën van Joep. Joep wil ruimte voor zichzelf en claimt deze ook. Veel hoogbegaafden hebben die ruimte nodig. Ze kunnen van jongs af aan al heel eigen ideeën hebben over wat ze willen en hoe ze het willen. En dat strookt soms helemaal niet met gangbare opvattingen. De oplossing is om de ruimte te bieden waar het kan. ‘Choose your battles’, dat wil zeggen: geef zoveel mogelijk ruimte maar stel grenzen als het gaat om veiligheid en gezondheid. Dus: laat Joep zelf kiezen welke kleding hij aan wil, maar dunne zomerkleding op een koude winterdag kan niet. Laat Joep zelf kiezen wat hij wil spelen. En kan Joep echt niet alleen naar school fietsen? Misschien kan hij het laatste stukje wel alleen? Misschien kan Joep wel af en toe een boodschap doen bij de winkel in het dorp? Dat zou hem een groot gevoel van autonomie geven.

De ouders van Joep vinden het heel moeilijk om hem los te laten. Maar langzaam maar zeker lukt het. Ze beginnen met kleine stapjes: Joep mag zelf zijn kleding uitzoeken. Vader vindt zijn keuze soms helemaal niks, maar laat het zo. Langzaam verbetert de sfeer in huis. En omdat Joep op veel terreinen zijn eigen zin mag doen, is hij best bereid om op andere terreinen naar zijn ouders te luisteren. Zeker als zijn ouders uitleggen dat ze de kruising nog te gevaarlijk vinden, of dat ze het fijn vinden als hij naar oma toch een nettere broek aantrekt.